Aziz Gökdemir, Barış İnce, Cem Alpan, César Aira, Chimamanda Ngozi Adichie, Daniel Kehlmann, Fleur Jaeggy, Gamze Arslan, Jenny Erpenbeck, László Krasznahorkai, Latife Tekin, Mahir Ünsal Eriş, Mathias Énard, Mevsim Yenice, Murat Gülsoy, yekta kopan

Can Çağdaş Dizisi ile Tanışın!

17.08.2021
Can Çağdaş Dizisi ile Tanışın!

Can Çağdaş dizisinden kısaca bahsedebilir misiniz? Nasıl ortaya çıktı?

  • Aslında ortaya çıkmadı, hep vardı, Can Yayınları kurulduğu günden bu yana hep çağdaş edebiyatın en büyük temsilcisi oldu. Sadece dönemler arasındaki çizgiler belirginleşti. Eskiden farklı olarak dil editörlüğü değil de dizi editörlüğüne geçildi.

Çağdaş dizisinin odağında ne var, diziye dahil olacak kitapları seçerken nasıl bir yol izliyorsunuz?

  • Tek bir odak yok, çeşitli odaklar var. Ama ortak noktaları elbette yaşayan ya da günümüz yazarlarının kendi çağına ait veya yenilikçi eserlerine yer vermek. Bu eserleri tespit etmek, öngörmek… Örneğin Sally Rooney’in son romanı Normal People (Normal İnsanlar) bugünün ilişkilerini, günümüz gençliğinin sorunlarını irdeleyen bir roman. Tarihsel olarak belli bir yerde duruyor. Bu romanın elli sene önce yazıldığını hayal etmek güç çünkü toplum yapısı ya da yeni teknolojilerin sosyal hayatta oynadığı rol, bunun ilişkilere yansıması bugün geçmişten çok farklı. Ayrıca yeni genç bir okur kitlesi var ve Can Yayınları olarak kendimizi yenileyip onlara mümkün olduğunca hitap etmeyi amaç ediniyoruz. Türk edebiyatından örnek verecek olursak, örneğin Latife Tekin’in son iki romanından biri Manves City, günümüzdeki bir sanayi şehrinde yaşananları gözler önüne seriyor. Hem büyük şirketlerin tahakkümü, ekolojik yıkım ve bunun geleneksel toplumlarda meydana getirdiği sorunlar hem de yeni yoksulluk anlatılıyor. Jenny Erpenbeck’in olağanüstü romanı Gidiyor, Gitti, Gitmiş yine günümüz dünyasındaki en büyük sorunlardan birini, göçmenleri ele alıyor.

Bugüne kadar dizi kapsamında hangi yazarların kitapları çıktı?

  • Yakın dönemde dikkat çeken çağdaş yazarları arasında Daniel Kehlmann, Gitmeliydin; C.N. Adichie, Boynunun Etrafındaki Şey; Yan Lianke Patlama Kayıtları; Fleur Jaeggy, Disiplinli Güzel Günler; Patrick Modiano, Mahallede Kaybolma Diye 2019 yılı içinde yayımlandıklarımız. Önümüzdeki ay Sophie Mackintosh’un geçen yıl dünyada büyük ses getiren Su Kürü adlı hayli güncel ve çarpıcı romanını ve 2015 Uluslararası Man Booker Ödüllü László Krasznahorkai’nin Seiobo Orada, Aşağıdaydı adlı, öykülerin tematik olarak birbirine bağlandığı olağanüstü romanını yayımlayacağız.  
  • Türk edebiyatına gelecek olursak, Latife Tekin dokuz yıl aradan sonra 2018’de iki romanla birlikte okurların karşısında çıktı ve büyük ilgi gördü: Manves City ve Sürüklenme. Yekta Kopan da aynı dönemde, Sıradan Bir Gün’le günümüz kişisel gelişim kültürünü odağına aldığı bir romanla raflardaki yerini aldı. Barış İnce’nin ikinci romanı Sarsıntı, yine ilgiyle karşılandı. Geçtiğimiz günlerde Murat Gülsoy’un, yer yer yakın tarihe yer yer de günümüzde yaşananlara ışık tuttuğu Ve Ateş Bizi Tüketiyor adlı romanını yayımladık. Bu ayın sürprizi ise Mahir Ünsal Eriş’ten olağanüstü iki yeni öykü kitabı: Sarıyaz ve Kara Yarısı.
  • Genç yazarlardan bahsedecek olursak, Özge Lena’nın, ilk romanı Otopsi, Onur Orhan’ın sıra dışı, kısa ama çok sesli romanı Yusuf’u Bulmak özellikle genç okurların ilgisini çekti, beğeniyle karşılandı.

Çağdaş dizisinde farklı zevklere hitap edecek pek çok kitap görüyoruz. Bu farklılığı tek bir çatı altında buluştururken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

  • Birincisi, çok satacak diye asla bayağılığa yer vermiyoruz. Seçilen eserlerin, ya yazın türüne yenilik getirmiş olması ya temsili özelliğe sahip olması ve eleştirmenlerle okur nezdinde beğeni kazanmış olması gerekiyor. Geçmişi tekrar etmemeleri, taklide yönelmiş olmamaları ve günümüze ait sorunları irdelemeleri önemli. Edebî açıdan yetkin olmakla birlikte genç nesilleri yakalaması da önemli.  Söz konusu eserlerin, yerelliği yok saymamakla –yani küreselliğe tamamen teslim olmamakla– birlikte evrenselleşmiş olmaları ve hele günümüz koşullarında çabuk eskiyen türden olmamaları, hızlanan zamanın akışına kesinlikle direnmeleri gerekiyor.

Bu diziye dahil olan kitaplarda Türk edebiyatı ve dünya edebiyatı dağılımına yaklaşımınız nasıl?

  • Temelde çok büyük bir farklılık yok. Her ay dünya ve Türk edebiyatından ortalama en az ikişer yeni kitap yayımlıyoruz.  

Çağdaş dizisinde yer alan kitaplar kapak tasarımlarıyla da öne çıkıyor, bu konudaki yaratıcı süreç nasıl ilerliyor?

  • Tasarımcıları kitapların konusu, havası ve hitap ettiği kitle hakkında mümkün olduğunca bilgilendiriyoruz. Yazarla iletişim halindeysek onun da görüşlerini iletiyoruz. Bu görüşleri, tasarımcıyla birlikte yayın kurulu üyeleriyle de değerlendiriyor ve söz konusu kitabı en iyi şekilde temsil edecek imgeleri belirliyoruz. Sonrasını tasarımcının yaratıcılığına bırakıyoruz.

Yakın zamanda Çağdaş dizisinde göreceğimiz yeni kitaplar neler?

  • Bazılarından bahsettim. Sophie Mackintosh, Su Kürü; Sally Rooney, Normal İnsanlar, Mathias Énard’ın 2015 Goncourt Ödüllü romanı Pusula bunlardan bazıları. Ayrıca Jenny Erpenbeck, César  Aira, Samanta Schweblin gibi yazarların eserlerine de yer vereceğiz. Türk edebiyatında Mevsim Yenice, Gamze Arslan, Yeşim Erdem, Polat Özlüoğlu, Aziz Gökdemir ilk defa kitabını yayımlayacağımız yazarlardan bazıları.

Diğer Blog Yazıları

Tümünü gör